Στοιχεία για την ενεργειακή επέκταση των Αμερικανών στα Βαλκάνια!


::Εισαγωγή
Στις ΗΠΑ κυβερνούν οι ιδιοκτήτες βιομηχανιών όπλων και οι μεγιστάνες στο εμπόριο ενέργειας.
Κάθε πόλεμος των ΗΠΑ, πολλαπλασίασε την φορολόγηση των Αμερικανών για αμυντικές δαπάνες οι οποίες κατέληξαν όλες σε βιομηχανίες όπλων που ελέγχουν πρόεδροι, αντιπρόεδροι και υπουργοί της Αμερικής. Η βιασύνη της κυβέρνησης Μπους να κλείσει το Σκοπιανό και το Κόσσοβο...ΔΕΝ αποσκοπεί στην ειρήνη αλλά στο πλήρη και οριστικό ενεργειακό έλεγχο των Βαλκανικών κρατών. Και η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν έρθει ο OBAMA και τους χαλάσει τα σχέδια εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Πίσω από τις αμερικανικές πιέσεις για «πολιτικές διευθετήσεις» βρίσκονται αμερικανικές εταιρείες, που θέλουν δικούς τους αγωγούς και έλεγχο του λιγνίτη.
  • Το σθένος με το οποίο η Oυάσιγκτον στηρίζει την ανεξαρτησία του Kοσσυφοπεδίου πηγάζει από τη ζωτικής σημασίας δημιουργία μιας μικρής «αποικίας» στην καρδιά της νευραλγικής ζώνης των Bαλκανίων.
Πόσο μάλλον όταν
  • το Kόσοβο αποδεικνύεται... μπαταρία των Bαλκανίων και σταυροδρόμι των ενεργειακών «διαδρόμων» που συνδέουν Aνατολή και Δύση. Tο Kόσοβο δεν διαθέτει μεν πετρέλαιο, ωστόσο «κάθεται» πάνω στο μεγαλύτερο κοίτασμα λιγνίτη, το οποίο συνιστά το 50% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων, η εκμετάλλευση του οποίου πέρασε -ύστερα από διαγωνισμό όπου συμμετείχε και η δική μας ΔEH- στην τσεχική εταιρεία CEZ και στην αμερικανική AES. H εξόρυξη λιγνίτη θα τροφοδοτεί έναν νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εκτιμώμενο κόστος 3 δισ. ευρώ.
  • «Aγκάθι» στα σχέδια αυτά είναι ότι μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων βρίσκεται κάτω από τα εδάφη του σερβικού θυλάκου. Eξ ου και η εντονότατη διεθνής αντίδραση στο αίτημα των Σέρβων του Kοσόβου να αποσχιστούν, αλλά και στο σχέδιο δράσης του Bελιγραδίου, βάσει του οποίου οι σερβικές περιοχές του Kοσόβου τίθενται υπό την απόλυτη οικονομική κυριαρχία της Σερβίας. H πραγματική «ταμπακέρα», όμως, για την Oυάσιγκτον είναι η λειτουργία του διαβαλκανικού αγωγού AMBO, που θα περνά από την Aλβανία, τα Σκόπια, τη Bουλγαρία και το Kόσοβο.
  • Οι διαδρομές: O αγωγός, που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2011, θα φέρνει πετρέλαιο της Kασπίας από το βουλγαρικό λιμάνι Mπουργκάς και θα καταλήγει στο αλβανικό λιμάνι Bλόρα, που στη συνέχεια θα μεταφέρεται σε ευρωπαϊκές χώρες και τις HΠA.
  • H μελέτη για τον συγκεκριμένο αγωγό πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική Brown & Root Energy Services, η οποία είναι θυγατρική της -περιβόητης πλέον- Halliburton.
  • H Halliburton είναι εταιρεία με άμεση σχέση με τον στρατό και τις κομματικές αριστοκρατίες των HΠA. Eχει παρουσία σε 120 χώρες, έδρα στο Xιούστον του Tέξας και είναι ο προμηθευτής των στρατευμάτων της υπερδύναμης σε όλο τον κόσμο σε τρόφιμα και καύσιμα. Aκόμα, αναλαμβάνει ένα πλήθος συνδεδεμένων με τον στρατό εργασιών. O αντιπρόεδρος των HΠA,Nτικ Tσένι, ο «άρχοντας του σκότους», όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Halliburton. Oταν παραιτήθηκε, προεκλογικά, έλαβε 34 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή, πιθανώς προκαταβολικής φύσης. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι δουλειές της έμελλε να ανθήσουν. Στα Bαλκάνια δραστηριοποιείται (κυρίως μέσω της θυγατρικής της KBR)στην παροχή υπηρεσιών στα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και σε πλήθος άλλα έργα, όπως η...κατασκευή του αγωγού AMBO.
  • Aμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ένα ανώτατο στέλεχος της Halliburton ορίστηκε πρόεδρος της κοινοπραξίας AMBO, ενώ η εταιρεία του Aμερικανού αντιπροέδρου, Nτικ Tσένι, απέσπασε ένα μεγάλο συμβόλαιο για την παροχή υπηρεσιών στους Aμερικανούς στρατιώτες.
  • Kαι επειδή η ενεργειακή στρατηγική της Oυάσιγκτον συνοδεύεται και από την απαραίτητη στρατιωτική προστασία των «διαδρόμων», η Halliburton ανέλαβε και την κατασκευή της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης από την εποχή του Bιετνάμ.
  • Πρόκειται για τη στρατιωτική βάση «Bondsteel», στο Kόσοβο, η οποία, όπως έλεγαν χαριτολογώντας οι NATOϊκοί στρατιώτες, «είναι το μοναδικό πράγμα που φαίνεται από το Διάστημα μαζί με το Σινικό Tείχος»
Σημείωση: Το κείμενο αυτό [παρ]ακολουθεί τη λογική του Zoltan Grossman, καθηγητή στο University of Wisconsin - Madison, όπως αναπτύσσεται σε μια μεγάλη σειρά άρθρων και βιβλίων του.


Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή...

::Ιστορική Αναδρομή
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ έκαναν πολέμους ή επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στο Ιράκ,τη Σομαλία, τη Σερβία και το Αφγανιστάν. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναζήτησαν διάφορες δικαιολογίες και προβλήθηκαν «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», «τερματισμός βίας», «αποκατάσταση δημοκρατίας», «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», «αντιμετώπιση κινδύνων από όπλα μαζικής καταστροφής».
Ύστερα
από κάθε τέτοια στρατιωτική επιχείρηση η συζήτηση στρεφόταν στο ποια «σκοτεινή δύναμη» θα ήταν ο επόμενος στόχος. Ελάχιστη προσοχή δινόταν στο τι άφηναν πίσω τους. Με αυτόν τον τρόπο διέφευγε την προσοχή το προφανές: Αυτό που έμενε πίσω από κάθε στρατιωτική κινητοποίηση της υπερδύναμης ήταν στρατιωτικές βάσεις.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η μόνη στρατιωτική υπερδύναμη είχε να αντιμετωπίσει στο οικονομικό επίπεδο δύο πανίσχυρους ανταγωνιστές: την Ε.Ε. και τις χώρες της Ανατολικής Ασίας, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και κυρίως η Κίνα.
Για να κατοχυρώσει τα κεκτημένα της νίκης στον Ψυχρό Πόλεμο η Ουάσιγκτον επέλεξε να αξιοποιήσει το μέγιστο πλεονέκτημά της, τη στρατιωτική της ισχύ.
  • Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτέλεσε την «ειρηνική» διαδικασία για την οικοδόμηση στρατιωτικών βάσεων σε κρίσιμες περιοχές της Ευρασίας. Όπου αυτή η διαδικασία δεν ήταν εφικτή, η «πολιτική» συνεχιζόταν με άλλα μέσα, τον πόλεμο.
1. Πρώτος πόλεμος στον Κόλπο
Παρά τις διαβεβαιώσεις στους άραβες συμμάχους τους, οι αμερικάνοι δεν έφυγαν από τον Κόλπο μετά τον πρώτο πόλεμο. Ενδεχομένως ο Σαντάμ δεν εκθρονίστηκε το 1991 μόνο και μόνο για να παγιωθεί η αμερικάνικη στρατιωτική εγκατάσταση στην αραβική χερσόνησο. Ως αποτέλεσμα του πρώτου εκείνου πολέμου οι ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στρατιωτικά στις εξής χώρες:
* Σαουδική Αραβία,* Κουβέιτ,* Μπαχρέιν,* Κατάρ,* Ομάν,
* και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
.
Με τον τρόπο αυτόν οι ΗΠΑ πήραν απολύτως στα χέρια τους τον έλεγχο μιας πετρελαιοφόρου περιοχής, από την οποία νωρίς τη δεκαετία του 1970 είχε εκδιωχθεί η Βρετανία.
Όπως συνόψισε τα αποτελέσματα του πρώτου πολέμου στον Κόλπο ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ, «οι ΗΠΑ από εδώ και πέρα ελέγχουν τα ενεργειακά εφόδια των ευρωπαϊκών και ασιατικών οικονομικών δυνάμεων».

2. Στα γιουγκοσλαβικά απομεινάρια

Η αμερικάνικη επέμβαση στη Βοσνία (1995) και το Κόσοβο (1999) προβλήθηκε ως δημοκρατική - ανθρωπιστική αντίδραση στην πολιτική εθνοκάθαρσης, για την οποία κατηγορήθηκε το σερβικό καθεστώς υπό τον Μιλόσεβιτς.

Η αμερικάνικη στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία αμερικανονατοϊκών βάσεων σε:
* Ουγγαρία,* Αλβανία,* ΠΓΔΜ,* Βοσνία,* και Κόσοβο (Camp Bondsteel).
Παρεπόμενο των μεταπολεμικών ρυθμίσεων ήταν τα βήματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι ήδη μέλη της συμμαχίας και οι ΗΠΑ με βάσεις που εγκατέστησε στις δύο χώρες (Κοστάντζα, Μπουργκάς) βρέχουν τα πόδια τους στη Μαύρη Θάλασσα.

3. Στα χνάρια του Οσάμα
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι αμερικάνικες δυνάμεις κινήθηκαν αστραπιαία κατά του Αφγανιστάν προκειμένου να συλλάβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πέραν των προσχημάτων, όμως, οι αμερικάνοι εγκαταστάθηκαν στρατιωτικά σε μια χώρα που συνδέει νότια, κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή.
Παρεμπιπτόντως είναι η χώρα που ο αμερικάνικος πετρελαϊκός κολοσσός *nocal σχεδιάζει να δημιουργήσει αγωγό για μεταφορά πετρελαίου από την Κασπία στον Ινδικό Ωκεανό ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο τον εφοδιασμό σε ενέργεια των χωρών της ανατολικής Ασίας. Επιπροσθέτως, πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, οι αμερικάνοι εγκαταστάθηκαν στρατιωτικά στο υπογάστριο της Ρωσίας:
*Ουζμεκιστάν, *Κιργιστάν, *Τατζικιστάν, *Πακιστάν.

::Αποτελέσματα
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, λοιπόν, μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ, με το «καλό ή με το ζόρι», έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν στρατιωτικά προγε
φυρώματα στον «μέσο χώρο» που βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη από τα δυτικά, τη Ρωσία από τον Βορρά και την Κίνα από ανατολικά. Η «πρακτική αξία» αυτής της σφαίρας επιρροής είναι ότι δίνει στην Ουάσιγκτον πλεονέκτημα στην προσπάθειά της να ελέγξει τις ενεργειακές προμήθειες των οικονομικών της ανταγωνιστών, δηλαδή της Ε.Ε. και των χωρών της ανατολικής Ασίας (Κίνα).

πηγή
(Ποντίκι, 22.11.2007)



Η "Μεγάλη Κυρία" στο Κόσοβο.

::Camp Bondsteel
Το Camp Bondsteel είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που δημιούργησαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Βρίσκεται στο Κόσοβο.

Για την ακρίβεια καταλαμβάνει εκτάσεις στα εδάφη τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και της ΠΓΔΜ, παρ’ ότι τα σύνορα των δύο προτεκτοράτων δεν είναι οριοθετημένα.

Άλλωστε οι αμερικάνοι δεν έλαβαν υπόψη τα σύνορα όταν σχεδίασαν την τεράστια αυτή βάση. Η τοποθεσία επιλέχθηκε με βάση τους σχεδιασμούς των κρίσιμης σημασίας ενεργειακών δρόμων που ήδη, πριν από το 1992, είχαν χαραχτεί στους χάρτες των μεγάλων αμερικάνικων εταιρειών και του Πενταγώνου.
Το Camp Bondsteel οικοδομήθηκε για να προστατεύει τον αμερικάνικων συμφερόντων διαβαλκανικό αγωγό AMBO (Albania, Macedonia, Bulgaria Oil).


::Μια πόλη-κράτος
Τον Ιούνιο του 1999, ως αποτέλεσμα των βάρβαρων και ισοπεδωτικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο στρατός των ΗΠΑ «απαλλοτρίωσε» περί τα 10.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης, κοντά στο νοτιοανατολικό Κόσοβο, στην πόλη Ουρόσεβατς, επάνω στα αδιευκρίνιστα σύνορα με την ΠΓΔΜ, και άρχισε την κατασκευή του στρατοπέδου.
  • Το Camp Bondsteel σήμερα αποκαλείται από τους αμερικάνους «Grand Dame» (Μεγάλη Κυρία),
  • ετοιμάστηκε μέσα σε τρία χρόνια,
  • εκτείνεται και στις δύο πλευρές των υποτιθέμενων συνόρων με την ΠΓΔΜ και
  • εξυπηρετεί περισσότερους από 7.000 στρατιώτες,
  • δηλαδή τα τρία τέταρτα του συνόλου της δύναμης που διατηρούν οι ΗΠΑ στην περιοχή.
  • Το οδικό δίκτυο μέσα στο στρατόπεδο ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα, που οδηγούν στα περισσότερα από 300 κτίρια.
  • Το στρατόπεδο είναι τόσο μεγάλο, ώστε χωρίζεται σε κεντρική, μέση και έξω περιοχή. Υπάρχουν υπαίθριοι χώροι αναψυχής, όπως και κλειστές αίθουσες για σπορ που είναι προσβάσιμες 24 ώρες το 24ωρο.
  • Υπάρχουν επίσης εκκλησία, βιβλιοθήκη, αλλά και το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο της Ευρώπης!
  • Σε αυτό το στρατόπεδο, ανάμεσα στα άλλα, σταθμεύουν 55 ελικόπτερα Black Hawk και Apache.
Αν και δεν δημιουργήθηκε διάδρομος προσγείωσης αεροσκαφών, ο χώρος επιλέχθηκε επειδή ακριβώς έχει τη δυνατότητα επέκτασης και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, πολύ σύντομα θα μεταφερθεί εκεί η αμερικάνικη αεροπορική δύναμη που σταθμεύει στο Αβιάνο της Ιταλίας.
Πέριξ του Camp Bondsteel ο αμερικάνικος στρατός ελέγχει 350 χιλιόμετρα δρόμων και 75 γέφυρες. Όλα αυτά γίνονται με τη δημιουργία φυλακίων και με επίγειες και εναέριες περιπολίες.

::Κατασκευή
Την εργολαβία της κατασκευής ανέλαβε η Brown & Root Services Corporation. Για την κατασκευή δούλεψαν 24 ώρες το 24ωρο επί τρία χρόνια πάνω από 1.000 αμερικάνοι μηχανικοί και περισσότεροι από 7.000 αλβανοί εργάτες.Σήμερα η Brown & Root Services εξασφαλίζει τη λειτουργία του στρατοπέδου. Φροντίζει για την παροχή 600.000 γαλονιών νερού τη μέρα και ηλεκτρισμού για τις ανάγκες μιας πόλης 25.000 κατοίκων. Φροντίζει για τη λειτουργία 1.200 πλυντηρίων ημερησίως, καθώς και για την παρασκευή 18.000 γευμάτων. Το προσωπικό που απασχολεί η Brown & Root Services ξεπερνά τα 10.000 άτομα και είναι κυρίως αλβανοί, οι οποίοι, για να... «αποφευχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις» στην οικονομία της περιοχής, αμείβονται με 2 δολάρια την ώρα.

::ΟικονομικοΚοινωνικη Αντίθεση
Όπως λένε οι ίδιοι οι αμερικάνοι που βρίσκονται στην περιοχή, η εχθρότητα που αντιμετωπίζουν οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός πως το Camp Bondsteel φαντάζει ως μια περιοχή η οποία βρίσκεται 100 χρόνια μπροστά από τον χώρο που την περιτριγυρίζει. Ο τόπος γύρω από το στρατόπεδο είναι πάμπτωχος με τον δείκτη της ανεργίας να φτάνει το 80%.

::Λόγος ύπαρξης
Ας επικεντρωθούμε σε δυο αναφορές της "Ουασινγκτον Ποστ":
* Είναι ένα φανερό σημάδι ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μείζονες δεσμεύσεις στην περιοχή και σχεδιάζουν να παραμείνουν επί μακρόν. * Η αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή υποχρεώνει τις ΗΠΑ να έχουν βάσεις και ελευθερία πτήσεων πάνω από τα Βαλκάνια για να μπορούν να προστατεύσουν το πετρέλαιο της Κασπίας.

::FYROM και ενέργεια
Ο πετρελαιαγωγός της AMBO, προϋπολογισμού 1,5 δισ. δολαρίων, αξιολογείται ως ένας από τους σημαντικότερους, από στρατηγική άποψη, αγωγούς, καθώς υπό αυστηρό αμερικάνικο στρατιωτικό έλεγχο μπορεί να συνδέσει τις αγορές της Ευρώπης με το πετρέλαιο της Κασπίας. Ακόμη και στην περίπτωση που μέσα στον αγωγό θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο, αυτό θα οδεύει προς τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπει η Ουάσιγκτον.
  • Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς γιατί ανάμεσα στους χρηματοδότες της AMBO εξέχουσα θέση κατέχουν οι EXXON - Mobil και Chevron.
  • Πολύ περισσότερο κατανοεί γιατί η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να έχει τουλάχιστον το 51% από τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όποτε αυτός κατασκευαστεί, ακόμη κι αν το υπόλοιπο 49% βρεθεί στα χέρια εταιρειών συμφερόντων ΗΠΑ.
Τελειώνοντας αξίζει να υπενθυμίσουμε όσα είχε πει ο βρετανός στρατηγός Μάικλ Τζάκσον, που με το «καπέλο» του ΝΑΤΟ βρισκόταν στην ΠΓΔΜ όταν η συμμαχία βομβάρδιζε τη Σερβία:
  • "Είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα στη «Μακεδονία» και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
  • Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να παραμείνουμε εδώ (το ΝΑΤΟ) για πολύ καιρό έτσι ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων που θα διασχίσουν τη χώρα...
update: Δείτε τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Κόσοβο μέσα απο δορυφορικές φωτογραφίες μέσω της εφαρμογής GoogleMaps.

Σχετικοί σύνδεσμοι
Camp Bondsteel and America’s plans to control Caspian oil
Pictures from Camp Bondsteel
Statement by the President at Camp Bondsteel, Kosovo .

Πηγή:Το Μακεδονικό Ζήτημα Σήμερα

update:
Ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ανοικοδόμηση άλλης μια βάσης στα Βαλκάνια.

Αυτή τη φορά πρόκειται για μια εκ των κοινών βάσεων που διατηρεί στη Βουλγαρία με τον βουλγαρικό στρατό, το κόστος της οποίας θα ανέλθει σε 61 εκατομμύρια δολάρια (42,3 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε χθες η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια.

  • Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν στρατώνες για τουλάχιστον 2.500 στρατιώτες,καντίνες, αποθήκες και διοικητικά κτίρια στο στρατόπεδο του Νόβο Σέλο (φωτογ.), στην ανατολική Βουλγαρία και ανέλαβαν να οικοδομήσουν δεκατρείς εταιρείες, 11 βουλγαρικές, μία ιταλική και μία αμερικανική. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Νοέμβριο και να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2011.
  • Μετά τη γιγαντιαία βάση του Bondsteel στα σύνορα Σκοπίων-Κοσόβου,η βάση αναμένεται να είναι η δεύτερη σε μέγεθος στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το Μάιο, ο αμερικανικός στρατός υπέγραψε συμβόλαιο 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση ενός προσωρινού κοινού στρατοπέδου εκπαίδευσης για 900 Αμερικανούς στρατιωτικούς και 300 Βούλγαρους.

Παρόμοιες εργασίες θα γίνουν εκτός της βάσης του Νόβο Σέλο,στις αεροπορικές βάσεις του Μπεζμέρ κοντά στο Γιαμπόλ, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, και του Γκραφ Ιγκνατίεβο κοντά στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), όπως και αποθήκη για υλικά κοντά στο Αΐτος, στην ανατολική Βουλγαρία.
  • Το Πεντάγωνο εξετάζει να αναπτύξει εκ νέου την προσεχή δεκαετία στην ανατολική Ευρώπη 60.000 ως 70.000 άνδρες.

πηγή

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger