'Ερευνα | Το διαδίκτυο και η επίδρασή του στο χώρο του βιβλίου.

Ικανό να διασώσει τη βιομηχανία του βιβλίου, θεωρούν το Ίντερνετ, πολλοί αισιόδοξοι παρατηρητές, που εκτιμούν ότι το Διαδίκτυο δεν θα καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στο βιβλία, όπως έκανε στη δισκογραφική βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι εκδοτικών οίκων από όλο τον κόσμο σπεύδουν στη Φρανκφούρτη, όπου θα ανοίξει τις πόρτες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Ο φόβος και η καχυποψία απέναντι στο Ίντερνετ, που διακατείχε τον κόσμο των εκδόσεων, έχουν αρχίσει σταδιακά να δίνουν τη θέση τους στην αποδοχή. Ορισμένοι, όπως ο συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο, ελπίζουν ότι η προσφορά δωρεάν υλικού μέσω του Ίντερνετ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ενίσχυση τις πωλήσεις βιβλίων.


Η πώληση βιβλίων μέσω του Ίντερνετ μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η σημαντικότερη εκδοτική εξέλιξη των τελευταίων εξήντα ετών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση... 40% των ερωτηθέντων, που απασχολούνται στον τομέα των εκδόσεων ή της πώλησης βιβλίων, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι ηλεκτρονικές εκδόσεις θα υποκαταστήσουν τις παραδοσιακές πωλήσεις βιβλίων μέχρι το 2018, αν και 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.


Το παράδειγμα του Κοέλιο

Ο Κοέλιο, ο Βραζιλιάνος συγγραφέας του «Αλχημιστή» και των «Έντεκα Λεπτών», προσφέρει δωρεάν τα βιβλία του σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω του Ίντερνετ.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντική είναι η δωρεάν προσφορά. Αν επισκεφθείτε το προσωπικό μου μπλογκ (www.paulocoelhoblog.com) θα δείτε πόσα πράγματα προσφέρω εντελώς δωρεάν. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ενισχύει τις πωλήσεις μου, είμαι βέβαιος ότι με τον τρόπο αυτό μοιράζομαι την ψυχή μου»,
είπε ο Κοέλιο σε συνέντευξή του.
  • Αν και όλοι μπορούν να δουν πλέον την αποτελεσματικότητα δικτυακών βιβλιοπωλείων, όπως η Amazon.com, φόβο για ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας προκαλεί η δωρεάν υπηρεσία αναζήτησης εδαφίων «book search» της Google.
  • Η Google έχει «περάσει» ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο βιβλία στις ανοικτές σε όλους του χρήστες του Ίντερνετ βάσεις δεδομένων της, έχοντας συνάψει παράλληλα συμμαχίες με πολλούς εκδότες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.


Η πληθώρα αυτή δωρεάν υλικού στο Διαδίκτυο κάνει πολλούς να φοβούνται ότι οι εκδότες θα έχουν την ίδια τύχη με πολλές δισκογραφικές εταιρίες, που πέτυχαν να διακόψουν τη λειτουργία της ιστοσελίδας διαμοιρασμού μουσικής Napster στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μένοντας όμως αμέτοχες την ώρα που η Apple κυριαρχούσε την αγορά ψηφιακής μουσικής, χάρη στο iTunes και το iPod.


Το «λογοτεχνικό ανάλογο» του iPod της Apple, τα συστήματα ηλεκτρονικής ανάγνωσης eReader, θα συγκεντρώσουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας στη διεθνή έκθεση, όπως δείχνουν και οι ενισχυμένες πωλήσεις τέτοιων συσκευών, αλλά και οι εκτιμήσεις της εταιρίας αναλυτών iSuppli, που προβλέπει ότι οι πωλήσεις eReaders θα φθάσουν τα 291 εκατ. δολάρια το 2012, από 3,5 εκατ. που είναι σήμερα.

Πολλά μάτια στη Φρανκφούρτη θα βρίσκονται, όμως, στραμμένα στην Κίνα, που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης. Σύμφωνα με έρευνα εταιρίας μάρκετινγκ, ποσοστό 20% των μπεστ-σέλερ που κυκλοφόρησαν στην Κίνα το 2007, προήλθαν από το Ίντερνετ, ενώ πολλά από αυτά ανέδειξαν μέχρι τότε άγνωστους συγγραφείς.

πηγή

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger