Κοινωνική καμπάνια | Γίνετε δωρητές οργάνων! Χαρίστε ζωή!

Credits: You can be a hero after you die. Make the organ donor pledge.
Advertiser: France ADOT, Product: Organ Donation

Οι κυβερνήσεις συχνά προχωρούν σε κοινωνικές καμπάνιες με στόχο την εκπαίδευση του πολίτη και τη διαμόρφωση μίας σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς. Πρόκειται για προσπάθεια που, συνήθως, έχει αμφίβολα αποτελέσματα αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η δημόσια συμπεριφορά.
  • Μία εταιρεία από την Λετονία, η Mooz! έκανε ωστόσο τη διαφορά. Συγκεκριμένα, ανέλαβε να δημιουργήσει καμπάνια για το θέμα της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας και των ατυχημάτων, πετυχαίνοντας δραστικά αποτελέσματα.
  • Το κοινό ήταν κυρίως άνδρες οδηγοί, ηλικίας 20-35 ετών, για τους οποίους η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μέρος της καθημερινότητα τους. H Mooz! στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας, προχώρησε την εξής πρωτοβουλία:
  • Mε τη συνδρομή της αστυνομίας, οι οδηγοί που υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας και κανονικά θα έπρεπε να λάβουν κλήση των 50 δολαρίων, τελικά αναγκάζονταν από την αστυνομία να υπογράψουν αίτηση για να γίνουν δωρητές οργάνων!

Η επιτυχία της καμπάνιας κρίθηκε από τον αριθμό των θυμάτων, ο οποίος μειώθηκε κατά 29% τους επόμενους μήνες.

Μπορεί οι οδηγοί να μην θυμούνταν ένα διαφημιστικό όμως σίγουρα δεν θα ξεχνούσαν την ημέρα που έγιναν δωρητές οργάνων.


Διαβάζοντας τη παραπάνω είδηση έφερα στο μυαλό μου διαφημιστικές καμπάνιες στην Ελλάδα οι οποίες επικεντρώνονται στην προβολή του εκάστοτε πρωταγωνιστή π.χ. Τσαλίκης, Κοκκίνου κ.α. χωρίς ωστόσο να πετυχαίνουν ποτέ το στόχο τους, την ευαισθητοποίηση και την παρότρυνση του θεατή για δράση!
  • Για μια ακόμη φορά, οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από αυτή τη καμπάνια! Άλλωστε μετά το τραγικό -και εξοργιστικό- περιστατικό του περασμένου καλοκαιριού με θύμα το νεαρό Αυστραλό, καθώς και
  • το μάθημα ζωής που έδωσε η οικογένειά του με την απόφαση της να δωρίσει τα όργανα του παιδιού της, θεωρώ πως μια αντίστοιχη καμπάνια και στον ελληνικό χώρο είναι απαραίτητη.

Η επιτυχία μιας αντίστοιχης καμπάνιας θα σώσει πραγματικά ζωές καθώς στην Ελλάδα η δωρεά οργάνων κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολλοί συνάνθρωποι μας μας έχουν ανάγκη και παλεύουν για τη ζωή τους θα μπορούσαν να αποκτήσουν μέσω της μεταμόσχευσης οργάνων την ευκαιρία για μια νέα ζωή!

Δυστυχώς όμως η νοοτροπία του Έλληνα δεν του επιτρέπει να σκεφθεί το συνάνθρωπό του και τη σημασία της δωρεάς οργάνων... Προσωπικά, εύχομαι να διαβάσω κάπου σύντομα ότι αυξήθηκαν -κατά πολύ- οι δωρητές οργάνων στη χώρα μας.

  • Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σήμερα αποτελούν δωρητές οργάνων μόνο 91.200 πολίτες (0,8% του πληθυσμού), ενώ και το γεγονός ότι
  • παραμένουμε στους 6 πτωματικούς δότες οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού (στην Ισπανία είναι 37) αποδίδεται κυρίως στην άρνηση των συγγενών να συναινέσουν στην αφαίρεση οργάνων των ανθρώπων τους όταν εκείνοι χάνουν τη μάχη με τη ζωή.
Το 2007 αναφέρθηκαν μόλις 166 δυνητικοί δότες από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έναντι 179 το 2006, από τους οποίους αξιοποιήθηκαν μόνο οι 64. Από αυτούς μεταμοσχεύθηκαν κατά μέσο όρο 2 όργανα, όταν από έναν δότη μπορούν να σωθούν πάνω από 10 ασθενείς!!!
«Χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθησία. Να λένε στον κόσμο ότι από ένα σώμα μπορούν να ζήσουν 5-10 άνθρωποι».
αναφέρει ο κ. Χρήστος Σβάρνας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού.


Συμπληρωματικά, οφείλω να αναφέρω πως αν ένας συνάνθρωπος μας (κοπέλα) δεν είχε δωρίσει τα όργανα της -μετά από ένα θανάσιμο τροχαίο δυστύχημα- ο πατέρας μου δεν θα ήταν μαζί μας σήμερα!
  • Η μεταμόσχευση ήπατος το 2001 του έδωσε μια νέα ζωή! Πάντα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη κοπέλα αυτή -και την οικογένειά της- για τη γενναιοδωρία και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Ελπίζω και εύχομαι να αυξηθεί η δωρεά οργάνων και στη χώρα μας με ή χωρίς διαφημιστικές καμπάνιες σαν αυτή που περιγράψαμε παραπάνω για να αποκτήσουν το δικαίωμα στη ζωή και άλλοι συνάνθρωποι μας!

Ακόμη, διαβάστε το πολύ περιεκτικό και ενημερωτικό άρθρο του Medlook με τίτλο "Παράγοντες που επιρεάζουν την απόφαση για δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση" καθώς και το καταπληκτικό σετ εικονογραφημένων μυνημάτων σχετικά με τη δωρεά οργάνων στο Σ.ΑΙ.Δ.Ο.Σ.Μ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα στα ακόλουθα άρθρα:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger