e-τρικαλα: πρωτοπορία, καινοτομία αλλά και... προβλήματα!

Τρίκαλα, ο πιο hi tech δήμος της χώρας
Θα διοργανώσει το επόμενο συνέδριο ευρυζωνικών πόλεων. Πρωτοποριακή εφαρμογή της νέας τεχνολογίας προς όφελος των δημοτών.

Μέσα σε μόλις λίγους μήνες συμμετοχής του στο δίκτυο i-nec (από τον Ιανουάριο του 2007), ο Δήμος Τρικκαίων είχε καταπλήξει τους «ψηφιακούς» του εταίρους:


  • με τις καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης,
  • το πλέγμα των υποδομών, που θέτει τις βάσεις για ακόμα καλύτερη online εξυπηρέτηση των πολιτών με εξάλειψη της γραφειοκρατίας που ταλανίζει την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και
  • την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου δικτύου οπτικών ινών που ενώνει υπογείως τις υπηρεσίες της πόλης και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.


Ολα άρχισαν πριν από περίπου 4 χρόνια, με την απλή σκέψη: «Πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσεις έναν ψηφιακό δήμο όταν ο κόσμος δεν έχει ακόμα πρόσβαση στο Διαδίκτυο;»
Κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου - της παροχής δωρεάν Ιντερνετ σε όλους τους πολίτες μέσω της εγκατάστασης ασύρματου δημοτικού δικτύου. Οι πρώτοι κόμβοι τέθηκαν σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2005, οπότε και μοιράστηκαν οι πρώτοι 200 κωδικοί (σ.σ. για τη διαφύλαξη της ασφάλειας του δικτύου, οι πολίτες καλούνται να λάβουν έναν ειδικό κωδικό από τα ΚΕΠ, χωρίς κόστος) και έγινε πραγματικότητα η πρώτη σύνδεση. Προηγουμένως, είχαν διανεμηθεί ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες.
Σήμερα, οι κόμβοι έχουν φθάσει τους 14, καλύπτοντας το σύνολο της πόλης και έχουν διανεμηθεί περισσότεροι από 6.000 κωδικοί. Σημειώνεται ότι οι ταχύτητες πρόσβασης είναι ίδιες μιας τυπικής ADSL σύνδεσης.


::προβλήματα: οι 14 ασύρματοι κόμβοι που τοποθετήθηκαν σε μια μικρή περίμετρο γύρω από το κέντρο της πόλης είναι πολύ λίγοι για να καλύψουν την περιφέρεια και τις συνοικίες της πόλης σε διαδικτυακές υπηρεσίες . Ακόμη, σήμρα εξυπηρετούνται 6000 πολίτες από το σύστημα σε σύνολο 70.000 κατοίκων.


::Τηλεπρόνοια
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2006 πιλοτικά και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία με τη συνεργασία του νομαρχιακού νοσοκομείου της πόλης. Ο δήμος προσέφερε αρχικά σε 20 άτομα σταθερές συσκευές βιολογικής τηλεμετρίας, που μέσω τηλεφωνικής γραμμής στέλουν σήμα καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου στο κέντρο τηλε-πρόνοιας του δήμου, δηλαδή σε ειδικούς γιατρούς. Επίσης, 10 ακόμη πολίτες θα προμηθευτούν με φορητές συσκευές, «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, τα οποία σε συνδυασμό με μικρές και εύχρηστες συσκευές καταγραφής βιολογικών σημάτων (πιεσόμετρο ή καρδιογράφο) θα χρησιμοποιούνται για τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας τους. Το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί για χρήση και από ιδιώτες γιατρούς και ασθενείς.
::προβλήματα: Τηλεπρόνοια και Τηλεϊατρική επίσης βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.


::Οπτικός δακτύλιος
Είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω βελτίωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ο Δήμος Τρικκαίων προσφέρει στους δημότες. Ο λόγος για το δίκτυο οπτικών ινών, μήκους 28,5 χιλιομέτρων, που έχει εγκατασταθεί στην πόλη, το οποίο αποτελεί το «φυσικό κανάλι» για τη διασύνδεση όλων των δημόσιων υπηρεσιών (από τις δημοτικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία μέχρι την αστυνομία και την πυροσβεστική). Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι οπτικές ίνες είναι «χιλιάδες φορές πιο αξιόπιστες από τα καλώδια του ΟΤΕ» και θα επιτρέψουν την ταχύτατη μετάδοση των πληροφοριών και, κατ' επέκτασιν, την καλύτερη διευθέτηση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.
Ακόμη, άξια ναφοράς είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης παραπόνων και υποβολής προτάσεων των Τρικαλινών δημοτών. Πρόκειται για ένα διυπηρεσιακό πρόγραμμα με το όνομα «Δημοσθένης» (η δύναμη του πολίτη), που βασίζεται στη δημιουργία ενός ειδικού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ δήμου και δημότη.


Πώς λειτουργεί: Μέσω Ιντερνετ ή μέσω ειδικού δεκαψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, οι πολίτες καταθέτουν τα μηνύματά τους (τα παράπονα ή τις προτάσεις τους). Ολα φθάνουν σε μια ειδική υπηρεσία, η οποία αυτόματα διαβιβάζει τα αιτήματα στις αρμόδιες κάθε φορά υπηρεσίες. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι η επικοινωνία ανάμεσα στον «πομπό» και τον «δέκτη» είναι αμφίδρομη. Δηλαδή, μέσω του «Δημοσθένη», οι πολίτες ενημερώνονται για κάθε στάδιο της διαδικασίας διεκπεραίωσης του αιτήματός τους.
«Μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ή μέσω Ιντερνετ, ο κόσμος αναφέρει τυχόν παράπονα. Αυτομάτως το μήνυμα στέλνεται στην κατάλληλη υπηρεσία, η οποία ενημερώνει τον πολίτη για το πότε ακριβώς θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτό αφενός καταργεί το ρουσφέτι, αλλά διευκολύνει και τις υπηρεσίες. Ηδη το 75% των αιτημάτων διεκπεραιώνεται εντός 48 ωρών» τονίζει ο δήμαρχος Τρικκαίων.

::προβλήματα: Πέρα από το γεγονός ότι η κωλυσιεργία των δημοτικών υπηρεσιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα (δια μέσου του «Δημοσθένη») παραμένει η ίδια, δηλαδή όπως τη γνωρίζαμε από τότε που δεν υποβάλλονταν ηλεκτρονικά τα αιτήματα αλλά τηλεφωνικά ή δια ζώσης. Συνεπώς αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος υποβολής του αιτήματος και όχι η μέθοδος (τρόπος-χρόνος) θεραπείας του προβλήματος.


::Ευφυείς μεταφορές
Ο Δήμος Τρικκαίων είναι ο πρώτος δήμος της χώρας στον οποίο λειτουργεί ολοκληρωμένο σύστημα «ευφυών μεταφορών», το οποίο περιλαμβάνει

  • πληροφόρηση σε στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς,
  • πληροφόρηση για θέσεις πάρκινγκ,
  • παρακολούθηση των οχημάτων του δημοτικού στόλου και επαγωγικούς βρόχους τελευταίας γενιάς για τη μελέτη των κυκλοφοριακών δεδομένων της πόλης.

::προβλήματα: Το σύστημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο ως προς τις πληροφορίες που παρέχει το σύστημα (θέσεις στάθμευσης). Ως προς την συνέπεια και την τακτικότητα των δρομολογίων των Αστικών Λεωφορείων δεν γίνεται λόγος και αυτό γιατί δεν έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό για να είναι συντονισμένα με το σύστημα. Eξάλλου λόγω του όγκου των λεωφορείων (δεν υπάρχουν minibus) έχουν προβλήματα προσπελασιμότητας στους στενούς, πλέον, δρόμους του κεντρικού ιστού της πόλης με συνέπεια να καθυστερούν και να βρίσκονται έξω από τις προβλέψεις του συστήματος.


  • Ταυτόχρονα, σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί και το ολοκληρωμένο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, που σχεδιάστηκε από το ΕΜΠ και
  • δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να χρησιμοποιούν χώρους στάθμευσης και με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.


::Οn line οι συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου
Μέσω της ειδικής ιστοσελίδας e-dialogos, οι κάτοικοι των Τρικάλων δεν έχουν μόνον

  • τη δυνατότητα παρακολούθησης σε κανονικό χρόνο των συνεδριάσεων του Δ.Σ., αλλά και
  • της επιλογής των θεμάτων που θα συζητηθούν σε αυτό!

Η διαδικασία έχει ως εξής: Τα «υποψήφια» προς συζήτηση θέματα τίθενται σε ανοικτή ψηφοφορία - πάντα ηλεκτρονική. Αυτό που επιλέγεται από τους πολίτες τίθεται προς συζήτηση σε ένα ηλεκτρονικό φόρουμ, διαδικασία που καταλήγει σε ενός τύπου «ψήφισμα», με το οποίο οι πολίτες -ως ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ.- «κατεβαίνουν» στις συνεδριάσεις.


::Προβλήματα: Δεν υπάρχει προς το παρόν η δυνατότητα τηλεσυνδιάσκεψης, ο φωτισμός της αίθουσας δεν είναι ο κατάλληλος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευκρινής εικόνα της συνεδρίασης και δεν υπάρχει "τηλεσκηνοθεσία".


Μέσω της ίδιας ιστοσελίδας, ωστόσο, διενεργούνται και κάθε είδους άλλες ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις. Ο δήμος αναρτά αναλυτικά ερωτηματολόγια στην ιστοσελίδα, με στόχο να διερευνήσει τις απόψεις ή και τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών απέναντι σε πολιτικές και δράσεις του δήμου.


«Το στοίχημα τώρα είναι να πετάξουμε τα χαρτιά απ’ τα γραφεία μας. Ηρθε η ώρα για τα ηλεκτρονικά έγγραφα!», καταλήγει ο δήμαρχος!


πηγή, επισήμανση προβλημάτων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger