Νορβηγία | Εκπαίδευση στη ψηφιακή εποχή...

Το χαρτί και το μολύβι ίσως σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν για τους μαθητές της Νορβηγίας - ακόμη και στα διαγωνίσματα. Στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «πείραμα» με 6.000 μαθητές από 16 ως 19 χρόνων, οι οποίοι δίνουν και εξετάσεις μέσω του laptop τους.

Σημειώνεται ότι στη Νορβηγία το laptop δίνεται στους 16χρονους μαθητές δωρεάν από το κράτος με τον ίδιο τρόπο που τους δίνονται και τα σχολικά βιβλία.Σύμφωνα με το BBC, η δοκιμαστική περίοδος είναι σε εξέλιξη στην επαρχία ΝορντΤρόντελανγκ σε μαθητές λυκείου. Τα παιδιά ήδη από τα 16 έχουν πάρει έναν υπολογιστή, τον οποίο χρησιμοποιούν για να κάνουν τις εργασίες τους και τη σχολική δουλειά. Έχουν στάνταρ software όπως κειμενογράφους και προγράμματα για μαθηματικούς υπολογισμούς καθώς και ειδικά προγράμματα για συγκεκριμένα μαθήματα, αλλά και πρόσβαση στο Ίντερνετ.Τώρα, ακόμη και τα διαγωνίσματα των παιδιών μπορούν να γίνονται μέσω του laptop.

Οι μαθητές «κατεβάζουν» τα θέματα από συγκεκριμένο site, ενώ για να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταφύγουν σε «ψηφιακά σκονάκια» μέσω Ίντερνετ ή σε επικοινωνία μεταξύ τους, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που παρακολουθεί τους υπολογιστές τους κατά τη διάρκεια του διαγωνίσματος.Η επιτυχία του πειράματος στο Νορντ Τρόντελανγκ, αναμένεται να οδηγήσει στην εφαρμογή του σε ολόκληρη τη Νορβηγία. Ανώτατη αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας για την εκπαίδευση, η Τρίνε Όσκαρσεν, η οποία μίλησε στο BBC, δήλωσε ότι ήδη τα σχολεία σε όλη τη χώρα ερωτώνται για το αν θέλουν να προσχωρήσουν σε αυτό το σύστημα- των εξετάσεων μέσω laptop.

Όπως αναφέρει η μέθοδος αυτή έχει πολλά θετικά, όπως ότι οι μαθητές δεν μπορούν να «κλέψουν» και υπάρχει δικαιοσύνη για όλους, ότι μπορούν να αποδείξουν ότι η δουλειά τους είναι πρωτότυπη και δεν την έχουν «δανειστεί», ότι είναι πολύ πιο γρήγορο καθώς τα παιδιά μπορούν να στέλνουν με mail τις απαντήσεις τους για διόρθωση κ.α.

Πηγή: cosmo.gr


Ακόμη, παραθέτω ένα ενδιαφέρον σχόλιο από το forum του insomnia.gr:

Είναι καλό που οι μαθητές στα σχολεία παίρνουν Laptop για τις εργασίες τους
(δωρεάν) με όλα τα απαραίτητα προγράμμάτα...Αλλά διαφωνώ στον τρόπο
διεξαγωγής των διαγωνισμών...Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να
καταργήσουμε τον γραπτό (χειρόγραφο στην περίπτωση μας) λόγο
και πόσο μάλλον να βασιζόμαστε σε spell-checkers για την ορθογραφία μας.Πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι και το λύκειο το χαρτί και το μολύβι είναι απαραίτητα.Είμαι υπέρ της τεχνολογίας αλλά με μέτρο. Θα ήθελα να ακούσω κάτι αντίστοιχο στην χώρα μας αλλά... αλλά!Τέλος πάντων, υπομονή και μπορεί τα εγγόνια μας να ζούν σε μια καλύτερη Ελλάδα όπου κάθε γωνιά της θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις νέες τεχνολογίες...

καθώς και τη παρακάτω επισήμανση:

Γενικα παντως μπορει να κανει θαυματα το συγκεκριμενο project. Για
παράδειγμα, με ερωτήσεις πολλαπλης επιλογης που σε καθε χρηστη θα ειναι με
διαφορετικη διαταξη κ τα θεματα δινονται απο καπου κεντρικα μπορεις να εχεις
πολυ αποτελεσματα σε 2 λεπτα με ελάχιστο φορτο απο τον καθηγητη
για να τα φτιαξει κ να τα διορθωσει.Ασε που θα ειναι πολυ ευκολο να κανεις στατιστικα για την ταξη ,τον καθηγητη κτλ.

και επειδή σήμερα ξεκίνησαν και επίσημα οι Πανελλήνιες εξετάσεις να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου κάθε επιτυχία σε όλους όσους διαβάζουν... αλλά και σε όσους δεν διαβάζουν... με μερικά χρήσιμα tips!


[πηγή εικόνων]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger