Σκέψεις | Παραμύθια: Όνειρο ή πραγματικότητα;...


Μετά από πολλές άγρυπνες νύχτες, ξέρετε που κατέληξα; Ότι πολλά από τα μεγαλύτερα συμπλέγματα μας σαν ενήλικες , οφείλονται στα παραμύθια που μας έλεγαν όταν ήμαστε παιδιά.
[Guest post by Ntina]

Θέλω να πω, ποιος δεν θυμάται τη κλισέ ατάκα «και ζήσανε αυτοί καλά, και εμείς καλύτερα»; Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, αυτή η ατάκα είναι ικανή να σημαδέψει τη ψυχοσύνθεση ενός παιδιού για τα καλά. Του δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει απόλυτη δικαιοσύνη στη ζωή, δικαιοσύνη που επικρατεί σε πείσμα όλων των «κακών». Οι «καλοί» άλλωστε, πάντα κερδίζουν στα παραμύθια.

Ο βάτραχος που γίνεται πρίγκιπας…ο ξυλοκόπος που εμφανίζεται από το πουθενά για να σώσει τη κοκκινοσκουφίτσα αλλά και τη γιαγιά της… η χιονάτη που γλιτώνει έναν βέβαιο θάνατο με ένα φιλί . Είναι ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει άπειρες φορές σα παιδιά. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι δημιουργούν προσδοκίες.


Ακόμα και οι πιο κυνικοί από μας, βαθιά μέσα μας, δεν έχουμε εγκαταλείψει
εντελώς το παραμύθι. Ενάντια σε κάθε λογική και εμπειρία, έχουμε ακόμα ψήγματα ελπίδας ότι κάποια μέρα θα ανοίξουμε τα μάτια και το όνειρο θα γίνει
πραγματικότητα.


Έτσι, φαντασιωνόμαστε ότι η σχέση που έχουμε και δε τσουλάει θα αποδειχτεί ο έρωτας της ζωής μας, κάποιος θα βρεθεί να επέμβει για να μας υπερασπιστεί στον «κακό» μας προϊστάμενο και θεός φυλάξει, η υγεία μας δε θα κινδυνέψει ποτέ, γιατί κάποιος που μας αγαπάει, θα μας σώσει. Τόσο απλά.

Το χειρότερο με τα παραμύθια βέβαια, είναι ότι δημιουργούν μια ψευδαίσθηση, για έναν κόσμο τόσο ονειρεμένο, που δε θα μπορούσε παρά να είναι ουτοπικός. Σκεφτείτε τον κόσμο της χιονάτης για παράδειγμα: η κοπέλα μπήκε σε ένα σπίτι 7 αντρών και ξάπλωσε στα κρεβάτια τους, την αποδέχτηκαν ως φίλη, την άφησαν να μείνει χωρίς να χρειαστεί να δουλεύει, και τα σχόλια που έκαναν γι΄αυτήν περιορίστηκαν στο πόσο λευκό δέρμα έχει-σα το χιόνι- και πόσο μαύρα μαλλιά έχει-σαν τον έβενο! Και όλα αυτά λίγο πριν τη ξυπνήσει από το κώμα ένας πρίγκιπας, επειδή την είδε από μακριά και αποφάσισε ότι την ερωτεύτηκε!


Η πραγματικότητα όμως, μας πιάνει απροετοίμαστους. Η ζωή δεν
εξελίσσεται όπως τη ονειρευτήκαμε. Τα παραμύθια δε συμβαίνουν στους απλούς ανθρώπους. Κανείς δε θα έρθει να μας σώσει.

Άλλα ποιος λέει ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό;

  • Μπορεί το όνειρο να μην είναι ακριβώς όπως μας το είπανε.
  • Μπορεί να μην έχει σημασία να «ζήσουμε εμείς καλύτερα».
  • Μπορεί να πρέπει να πονάμε και να αγωνιζόμαστε, γιατί έτσι είμαστε φτιαγμένοι, και χωρίς το πόνο να μη μπορούμε να νιώσουμε και την ευτυχία, η οποία έρχεται σε στιγμές και όχι ως μόνιμη κατάσταση.

Στη πραγματικότητα, συνήθως κερδίζουν οι «κακοί». Γι’αυτό και είναι τόσο μαγικό όταν μία στις τόσες, ενάντια σε κάθε λογική και εμπειρία, κερδίσει ο «καλός». Τελικά η ζωή αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον από ένα όνειρο, όταν εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε να σώσουμε τον εαυτό μας...



[πηγή εικόνας]

Guest post writer: Η Ντίνα είναι 24 ετών, εργάζεται ως Κοινωνική Λειτουργός και οι φίλοι της την φωνάζουν απο μικρή "Χιονάτη"... Το άρθρο αυτό αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια στο χώρο των blogs μετά το άρθρο της σχετικά με πριγκίπισσες, "αυτοκινητάκια" και παιδικά όνειρα... Το ::Alma Libre είναι υπερήφανο που φιλοξενεί το άρθρο αυτό και ελπίζει να ακολουθήσουν και άλλα σύντομα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments (16)

Loading... Logging you in...
  • Logged in as
Θα ήθελα να σημειώσω στην αγαπητή Ντίνα που γράφει αυτό το όμορφο ποστ ότι από έρευνες που έχουν γίνει έχει καταδειχθεί ότι οι παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς παραμύθια ψάχνουν σε άλλους παραμυθένιους κόσμους φυγής όταν ενηλικιώνονται, ακριβώς γιατί τα στερήθηκαν όταν η ψυχή τους τα χρειαζόταν.

σπάω το σχόλιο σε τμήματα διότι είναι τεράστιο και δεν το δέχεται.
coolplatanos's avatar

coolplatanos · 827 weeks ago

Αν δεν την είχαν πει παραμύθια στα παιδικά της χρόνια πιθανόν δεν θα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό: Μπορεί να πρέπει να πονάμε και να αγωνιζόμαστε, γιατί έτσι είμαστε φτιαγμένοι, και χωρίς το πόνο να μη μπορούμε να νιώσουμε και την ευτυχία, η οποία έρχεται σε στιγμές και όχι ως μόνιμη κατάσταση.
Το παραμύθι δεν έχει όντως καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι αναφέρεται σε εσωτερικές διεργασίες του ψυχισμού του παιδιού. Τα σύμβολα του παραμυθιού, γιατί για σύμβολα πρόκειται και όχι για υπαρκτά πρόσωπα, λειτουργούν "θεραπευτικά" σε φόβους και διεργασίες που συμβαίνουν στο φαντασιακό κόσμο του παιδιού. Το βοηθάνε να νιώσει ασφάλεια και ισορροπία για να μπορεί σαν ενήλικας να κάνει τις διαπιστώσεις που κάνει η Ντίνα σε αυτό το ποστ.
coolplatanos's avatar

coolplatanos · 827 weeks ago

Συνωνόματη Ντίνα (αλλά με τα διπλά σου χρόνια) αλλού χρειάζεται να αναζητήσης τη δημιουργία των ψευδαισθήσεων (ίσως σε μία σχιζοφρενική και αντιφατική στις αξίες της κοινωνία...) κι όχι στα παραμύθια. Αυτά είναι μία χαρά φτιαγμένα για το χώρο που απευθύνονται και χωρίς να το γνωρίζεις σε έχουν προικίσει με ψυχική δύναμη και νηφαλιότητα. Τα περισσότερα παραδοσιακά παραμύθια μάλιστα προέρχονται από προφορική μετάδοση και έχουν ζυμωθεί στο παγκόσμιο πολιτισμικό τοπίο πριν καταγραφούν από επώνυμους παραμυθάδες και έτσι κουβαλάνε πάρα εμπειρική γνώση αιώνων για τον ανθρώπινο ψυχισμό.
coolplatanos's avatar

coolplatanos · 827 weeks ago

Πριν αρκετά χρόνια είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο με την παιδαγωγό Μαρία Χρυσάφη (για το μικρό της όνομα δεν είμαι σίγουρη) για την παιδαγωγική αξία του παραμυθιού στην ψυχική ισορροπία του παιδιού και μετέπειτα ενήλικα. Επίσης ο ιταλός παιδαγωγός Ροντάρι έχει ασχοληθεί πολύ με το παραμύθι και την καλλιέργεια της δημιουργικότητας φαντασίας του παιδιού μέσω της δημιουργίας παραμυθιών από το ίδιο.
Η λειτουργία του παραμυθιού είναι κάπως παρόμοια με του ονείρου. Αρχειοθέτηση υλικού από ερεθίσματα που εισπράττουμε, ταξινόμηση, κατηγοριοποίηση, επίλυση συγκρούσεων στον ύπνο μας με όνειρα και στο ξύπνιο μας με παραμύθια.
coolplatanos's avatar

coolplatanos · 827 weeks ago

Εχεις ισορροπία διότι ξέρεις ότι τα όνειρα είναι όνειρα και τα παραμύθια παραμύθια. Αν δεν τα γνώριζες θα ήσουν βυθισμένη σε αυτά χωρίς να μπορείς να ξεχωρίσεις το πραγματικό από το φανταστικό. Είσαι τυχερή που στα είπαν. Στο σεμινάρι που σου προανέφερα είχα αναλύσει ειδικότερα το παραμύθι της Χιονάτης... που όπως διαβάζω στο τέλος του ποστ σε αποκαλούσαν από μικρή...
Εφόσον εργάζεσαι σαν κοινωνική Λειτουργός ψάξε λίγο τη δουλειά με dramatherapy της βρετανίδας Sue Jennigs που βασίζεται σε μύθους. Ρίξε μία ματιά εδώ σε αυτό το σύνδεσμο να διαβάσεις κάτι παραπάνω.
Το ότι "φαντασιωνόμαστε ότι η σχέση που έχουμε και δε τσουλάει θα αποδειχτεί ο έρωτας της ζωής μας" ίσως το ανακαλύψεις αν ερευνήσεις λίγο τι σημαίνουν τα σύμβολα στο παραμύθι της Χιονάτης. Σίγουρα πάντως το ότι το είχες ακούσει σε βοήθησε να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία.
Δεν έχει νόημα να σου πω για τα σύμβολα εδώ, αντίθετα αξίζει να ξεκινήσεις ένα ταξίδι απομυθοποίησης στον κόσμο των παραμυθιών, αλλά και της χρησιμότητάς τους για την ψυχική μας ισορροπία.
Οσο για τους "κακούς" που πάντα νικάνε στη ζωή, χμ... δεν θα συμφωνούσα. Το καλό και το κακό το χρειάζεται η ανθρώπινη λογική για να μπορεί να κατανοήσει την πραγματικότητα που βιώνει ο άνθρωπος. Στην πραγματική πραγματικότητα δεν υπάρχει καλό και κακό και βαθύτερα μέσα σου το ξέρεις.
coolplatanos's avatar

coolplatanos · 827 weeks ago

Το 24ωρο περιέχει φως και σκοτάδι αναγκαία και τα δύο για τους βιορυθμούς μας, άλλο αν τους έχουμε καταργήσει πλέον ή αν πάντα χρειαζόταν να κάνουμε και κάποια πράγματα στο σκοτάδι. Είναι καλό άραγε που η φωτιά καίει ή κακό; Είναι καλό που το νερό σε πνίγει ή κακό; Μη σε ζαλίζω όμως άλλο. Στη δική σου πορεία θα βρεις τις απαντήσεις. Εγώ απλά σε κέντρισα λίγο.
coolplatanos's avatar

coolplatanos · 827 weeks ago

... και συγγνώμη για μερικά λάθη μέσα στο σχόλιο, αλλά βιαζόμουν... :-) Φαντάσου να μη βιαζόσουν θα μου πεις πόσα θα έφτανες να γράψεις! Ναι, είμαι φλύαρη... :-)
Κωνσταντίνα σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια σου και το χρόνο που αφιέρωσες για να μας παραθέσεις τις απόψεις σου [ειδικότερα αν βιαζόσουν :) ]
Χρήστος.
Kωνσταντίνα, καταρχάς σε ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες να διαβάσεις και να σχολιάσεις το κείμενο. Τα σχόλια σου τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα.
Πρέπει να σου πω ότι δεν έχω τίποτα εναντίον των παραμυθιών. Αντιθέτως, τα λατρεύω όλα, χωρίς διακρίσεις.
Μάλιστα, μου αρέσει να γράφω παραμύθια όσο τίποτα άλλο.
Απλά στο κείμενο αυτό ήθελα να τονίσω ότι συχνά παρεξηγούμε τι θέλουν να μας πουν.
Επίσης, μιλάω και λίγο αλληγορικά. Τα παραμύθια είναι ένα τυχαίο παράδειγμα.
Το point μου ήταν ότι συχνά αναλωνόμαστε αναζητώντας το ιδανικό, αγνοώντας ότι αυτό είναι ουτοπικό και προσπερνώντας τις πραγματικές χαρές της ζωής.
Φιλάκια, Ντίνα.
coolplatanos's avatar

coolplatanos · 827 weeks ago

μμμ, τώρα με καθησύχασες... :-) διότι κι εγώ λατρεύω τα παραμύθια και τα θεωρώ πολύ σημαντικά
Μα και χωρίς παραμύθια πόσο ανιαρή θα ήταν η ζωή μας. Αλλά και η προσγείωση στην πραγματικότητα, μας "προσθέτει" πόντους στην αντιμετώπιση αυτής της μικρής ζωής μας.
Μπράβο κοπέλα μου! Εκπληκτική γραφή, υπέροχο άρθρο!Περιμένουμε και την επόμενη εμφάνισή σου!
Δεν συμφωνω καθως με την ιδια λογικη ολοι οι ενηλικες θα εξακολουθουσαν να περιμενουν τον σαντα κλαουζ ( ο Μεγας Βασιλειος ειναι αλλο πραγμα )

Post a new comment

Comments by

Pages 381234 »
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger