Έρευνα | Εκπαιδευτικές διαλέξεις, πνευματικά δικαιώματα, ελληνική πραγματικότητα, νεανική επιχειρηματικότητα...[update]

Τις τελευταίες ημέρες διάβασα αρκετά άρθρα σχετικά με την έρευνα του κ. Τσίμα σχετικά με τις διαφορές που παρουσιάζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με το αντίστοιχο φινλανδικό και σουηδικό σύστημα εκπαίδευσης. Αν δεν έχει τύχει να την παρακολουθήσετε μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενώς στο σχετικό άρθρο του e-health.gr.

  • Παλαιότερα, είχα γράψει για τη πρωτοβουλία του MIT με το OpenCourseWare για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σχετικά σε σχετικό μου άρθρο. Τότε είχα αναρωτηθεί αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι πιο συλλογικό και ιδίως αν θα μπορούσε ποτέ να ξεκινήσει μια ανάλογη προσπάθεια στην Ελλάδα.
Τις τελευταίες ημέρες, διάβασα με μεγάλη μου χαρά για τη προσπάθεια του κ. Μιχάλη Κασάπογλου, Technical Instructor in New Horizons, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό portal, μέσω του οποίου προσφέρει μαθήματα μοντέρνων τεχνολογιών με απλά παραδείγματα και βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις.

Το πιο σημαντικό όμως στο εγχείρημα αυτό είναι ότι κατά το δημιουργό του portal:

"Δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει ποτέ, καμία οικονομική επιβάρυνση όσο αφορά την πρόσβαση σας στα διαθέσιμα μαθήματα. Όλα τα μαθήματα παρουσιάζονται εντελώς δωρεάν. Ο λόγος που με ώθησε να πάρω μια τέτοια πρωτοβουλία και να διαδώσω τις γνώσεις μου αφιλοκερδώς είναι απλά γιατί θέλω και εγώ με τον δικό μου προσωπικό τρόπο να βοηθήσω την νέα γενιά που προσπαθεί να επιβιώσει να μην πνιγεί μέσα στο απέραντο σύμπαν της υπερβολικής πληροφόρησης."


Σήμερα, διάβασα στο
"Όσο ζω, μαθαίνω..." για το AcademicEarth το οποίο αναφέρει ότι:

"Το academicearth είναι ένα site που έχει συλλέξει τις διαλέξεις που προσφέρουν ελεύθερα τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής (ΜΙΤ, Berkeley κ.ά.) με θέματα από Επιστήμη Υπολογιστών μέχρι και Ιστορία. Είμαστε στην εποχή του ανοιχτού περιεχομένου και της ελεύθερης πληροφόρησης. Εκμεταλλευτείτε το!"

Ακόμη, διαβάζουμε στο BusinessWeek ότι:
  • εμπνευστής του AcademicEarth είναι o 22χρονος Richard Ludlowο οποίοςαπέρριψε πρόταση απασχόλησης από τη McKinsey και αρνήθηκε να φοιτήσει στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Harvard, ούτως ώστε να ξεκινήσει το Academic Earth, που αποτελεί διαδικτυακό κόμβο με videos από παραδόσεις πανεπιστημιακών μαθημάτων και άλλου ακαδημαϊκού περιεχομένου.
  • Χάρη στη χρηματοδότηση που έλαβε από ιδιώτες επενδυτές, με την επιχείρηση του στοχεύει τόσο στην αποκομιδή κερδών, όσο και στη βελτίωση της κοινωνίας, κάνοντας το ακαδημαϊκό υλικό ευρέως διαθέσιμο στο Internet, μειώνοντας έτσι το κόστος της εκπαίδευσης ανά τον κόσμο.
Ενδεικτικό της πρωτοτυπίας του Academic Earth είναι η ανάλυση του Mission και του Usability της ιστοσελίδας. Στο ZaidLearn διαβάζουμε ότι:

Mission: Giving everyone on earth access to a world class education.
Objectives:
  • Centralizing the best video resources from multiple sources into one easy-to-search hub.
  • Applying the latest best practices in usability and design.
  • Integrating crowd-sourcing and wiki tools so users can enhance the experience for future users (these features to come).
"Currently, there are over fifteen hundred videos from MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton, and Yale there. As they are adding more every day, you can imagine the rest!
  • Also, many lectures are grouped into courses, providing us added convenience to access. In addition, when the "Download to iPod" option appears you can download a QuickTime version of the lecture (click on the "Download to iPod" link and select "Save Target As..." or the equivalent for your browser).
  • Yes, they even allow you to grade (A, B, C, D) the lectures, which is quite cool. Lecturers are graded instead of learners or students. Wouldn't that be a cool school? We learn, no grades except for grading our lecturers. In other words, students can relax and learn, while lecturers get stressed out with their grades (for their lecturing ability).
  • Though, I suppose they could add a comment feature to each lecture, enabling us to give our 23 cents when wanted or needed."

Το πιο σημαντικό όμως στα δύο αυτά εγχειρήματα είναι κατά τη γνώμη μου ότι:

1. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες δείχνουν το δρόμο για τη ελεύθερη διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας χωρίς να προσκολλόμαστε σε συζητήσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων και "προστασίας του πνευματικού έργου" των δημιουργών.
  • Άλλωστε για αυτό το λόγο υπάρχουν και γίνονται όλο και πιο ευρέως γνωστές και αποδεκτές οι άδειες χρήσης Creative Commons License (διαβάστε μια πολύ κατατοπιστική εργασία Ελλήνων φοιτητών σχετικά με το ζήτημα εδώ ).
  • Ακόμη, γνωρίστε και συνεισφέρετε και εσείς στη πρωτοβουλία για Δημόσια Δεδομένα και στον ελληνικό χώρο στο PublicData.gr.

Update:
Παραθέτω παρακάτω μια παρουσίαση σχετικά με αξιοποίηση των αδειών χρήσης Creative Commons στην εκπαίδευση στην οποία περιγράφεται πολύ συνοπτικά αλλά αποτελεσματικά η χρησιμότητα των αδειών χρήσης και οι τρόποι αξιοποίησής τους σε μια σχολική-πανεπιστημιακή αίθουσα.

2. 'Oπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο 30χρονος Bo Fishback, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κauffman,

"Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι νέοι επιχειρηματίες δεν ξεκινούν αμέσως μία επιχείρηση, αλλά επιλέγουν να φτιάξουν ένα site και στη συνέχεια να δουν πως θα πάει",
εξηγεί και συνεχίζει, λέγοντας πως "αν και έχουμε δει και στο παρελθόν νεαρά άτομα να δημιουργούν επιχειρήσεις, η ειδοποιός διαφορά είναι πως το Διαδίκτυο μπορεί και ισοσκελίζει τα πάντα".
  • Αν θέλετε να γνωρίσετε τους κορυφαίους νέους επιχειρηματίες κάτω των 25 ετών στις ΗΠΑ για το 2008 διαβάστε εδώ και για το 2007 αντίστοιχα εδώ . Προσέξτε ότι μιλάμε για επιχειρηματίες ετών 25 !!! και όχι 45 όπως συναντούμε συνήθως στην Ελλάδα!
3. Άλλωστε, όπως είχα γράψει και παλαιότερα,
  • το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μάρκετινγκ και εκπαίδευσης, διαβάστε το σχετικό άρθρο μου, στο οποίο αναλύεται η αξιοποίηση του BitTorrent στην εκπαίδευση καθώς και
  • την δυνατότητα αξιοποίησης των κινητών τηλεφώνων στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα στο σχετικό άρθρο μου.

Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger